Opettajaton opiskelu

(Idea tuli toisen kurssin asioista, mutta on omaakin kokemusta alakoulusta.)

Menetelmä

Tämä menetelmä soveltuu parhaiten ala-asteelle, siis lapsille.

Käytännössä idea on: opettajaa ei ole (joko ei alunperinkään tai lähtenyt luokasta), mutta taululle tai muualle on jätetty kysymyksiä tai tehtäviä, jotka kaikkien pitää olla tehtynä tunnin lopuksi. Aikarajan tiukkuuden takia, ja ehkä haastavuudenkin, luokka alkaa puhkua enemmän tai vähemmän yhteen hiileen, jotta voidaan alkaa tehdä jotain muuta (ei opettajaa läsnä). Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, joten tästä menetelmästä on kaksi variaatiota: nykyaikana käytetään internetiä, kun taas menneisyydessä oli vain oppikirjat apuna. Nykyään tämä on helpompaa Googlen ja Wikipedian ansiosta, mutta menneisyydessä se opetti lukutaitoa ja tiedonetsintätaitoja.

Hyvät käytännöt

Yleisesti nähdään kaikille eduksi, että kaikki löydetty tieto jaetaan. Tämä saattaa aluksi tapahtua pienemmissä ryhmissä, mutta tiedon varmistettuaan sekin tulee yleensä jaettua. On myös hyvä auttaa jäljessä tekeviä, jos kaikki muut tietävät.

Nykyajalle olisi tietysti hyvä saada jokin tapa, jolla estettäisiin hakukoneiden sun muiden käyttäminen, mutta se tuskin tapahtuu. Teoriassa tämä olisi kuitenkin hyvä tapa.

Sudenkuopat

Ensimmäinen on selvästikin se, jos jotkut eivät jaa tietojaan syystä tai toisesta (lapset osaavat olla ilkeitä). Työaika pitenee ja luokan sisäinen yhtenäisyys murenee.

Opettajan läsnäolon puutteessa on myös ongelmansa. Ensinnäkin, järjestys ei välttämättä pysy, varsinkaan jahka tehtävät on tehty (kun kissa on poissa…). Tästä saattaa nousta myös turvallisuusongelmia. Toisekseen, on mahdollista että oppilaat saavat vastaukset porukalla väärin eikä opettaja ole siellä korjaamassa virheitä tai vahvistamassa arvauksia.

Jotkut oppilaat saattavat myös käyttää yhtenäistä ilmapiiriä hyväkseen. He voivat olla tekemättä tehtäviä ja ottavat vain vastaukset muilta, josta ei tietenkään opi niin paljon.

Vaikka idea paperilla kuulostaakin hyvältä tiimityöskentelyharjoitukselta, pitää ottaa huomioon, että kyseessä ovat lapset. Ne ovat hyvin aktiivisia ja itsekkäitä, pahimmillaan opiskelusta ei tule yhtään mitään.

Ellei toisin mainittu, tämän sivun sisällön lisenssi on Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License